Tillbaka till alla evenemang

Jubileumskonsert Skellefteå kammarorkester

  • Skellefteå landsförsamlings kyrka 23 Brännavägen Skellefteå, Västerbottens län, 931 44 Sweden (se karta)

Skellefteå kammarorkester firar 50 år med en jubileumskonsert!

Orkestern kommer att bjuda på ett blandat program med musik från såväl barocken som från 1900-talet. Som solist medverkar den rikskände musikern Erik Rydvall på nyckelharpa och även familjen Burman/Berggren från Lycksele.

Välkommen till en konsert med mycket spelglädje!

Datum: Söndag 30/10
Tid: 18.00-19.00
Biljetter: 250kr ordinare / 100kr studerande (ex. serviceavgift)
Plats: Skellefteå landsförsamlings kyrka

Skellefteå kammarorkester firar i år sitt 50-årsjubileum. Stråkorkestern bildades 1972 av lärare vid dåvarande Skellefteå Musikskola och duktiga amatörer, som på sin fritid önskade spela kammarmusik. Denna blandning står sig än idag. Två av de ursprungliga medlemmarna, Åke Andersson och Bertil Edström, spelar fortfarande i orkestern.

Under årens lopp har orkestern berikat främst Skelleftebygden med långt över hundra konserter. Ett brett spektrum av både gammal och ny kammarmusik har framförts. Även jazzmusik har spelats, både som inslag och som ett helt program. 2004 utgjorde orkesterns jazzkonsert under ledning av Tord Larsson ett av evenemangen i Umeå jazzfestival.

Orkestern har medverkat vid ett stort antal verk tillsammans med olika körer, såsom oratorier, mässor och rekvier. Verk som framförts är t.ex. Johannespassionen av J.S. Bach, Messias av G.F. Händel och Requiem av W.A. Mozart. Framför allt Skellefteå Landsförsamlings kyrka och S:t Olovs kyrka har varit platser för framförandena. Orkestern har då samarbetat med de lokala kyrkomusikerna och körerna. Flera gånger har orkestern även samarbetat med Troendegruppen från Piteå under ledning av Stig Sandlund. Då har verken oftast framförts både i en kyrka i Norrbotten och en i Skellefteå.

Vid några tillfällen har orkestern musicerande varit speciellt inriktat på barn. Ett par exempel:1981 och 1982 spelade orkestern till dansen vid fyra föreställningar som Kommunala dansskolan, Bolidens barnbalett och Skellefteå Balettskola gjorde tillsammans. Under tre dagar 1994 gjorde orkestern fyra föreställningar per dag för kommunens skolelever i årskurs fyra till åtta, totalt 3 600 elever. Klasserna fick i förväg ett material med text och ljudande exempel för att lärarna skulle kunna förbereda eleverna innan det var dags att avnjuta programmet ”live” i Anderstorpssalen. Programmet var speciellt sammansatt med tanke på eleverna.

Orkestern har också samarbetat med flera olika orkesterledare och solister. Thomas Nyström har som konsertmästare lett orkestern under den längsta tiden. Även Frank Lind och Gunnar Jonsson har haft samma uppgift. På senare år har även andra medlemmar i orkestern vid olika tillfällen tagit på sig konsertmästaren roll som repetitör och ledare. Instruktörer, inspiratörer och solister från annat håll i Sverige och Danmark har också anlitats. Några exempel: Anders Öberg, Sven-Ole Svarfvar, Tibor Fülep, Lars Fresk, Ann Wallström, Frank Lind, Tord Larsson och Leif Hellman.

Flera turnéer har genomförts både inom Sverige och i Danmark. Några exempel: Den första turnén gjordes redan 1978 till Skellefteås vänort Lögstör i Danmark. Orkestern har vid två tillfällen varit inbjuden av kyrkomusikern Örjan Andersson till Linköping för att göra konserter tillsammans med Johannelundskyrkans körer. Vid ett av tillfällena gav orkestern också en konsert i Norrköping. 1987 gjordes en resa till Uppsala där orkestern gjorde två konserter tillsammans med de då unga lovande violinist-tvillingarna Jörgen och Urban Svensson. Konserterna gavs i Uppsala domkyrka och Alunda kyrka. Tvillingarna är numera violinister i professionella orkestrar i Sverige.

Hur har orkestern lyckats hålla sig vital under alla dessa år? Det är en konst att hålla en orkester vid liv i 50 år. För Skellefteå Kammarorkester har receptet bl. a. varit spelglädje, en stabil medlemsskara, öppen och tillåtande atmosfär och mycket fin gemenskap. Orkestern har hela tiden haft en bra ambitionsnivå. Ambitionen har varit, och är fortfarande, att spela bra, inte bara spela. En inställning som också inneburit en ständig strävan efter att utvecklas i sitt musicerande. I en liten orkester är samspelet oerhört viktigt. Varje person utgör en betydelsefull del av helheten och det innebär också att den personliga insatsen är avgörande för slutresultatet.

Erik Rydvall föddes i Knaften, Lycksele och började sin musikaliska bana i musikskolan. Efter fortsatta studier i Umeå, kom Erik i kontakt med nyckelharpan. På Erik Sahlström Institutet i Tobo och Kungliga musikhögskolan i Stockholm fick Erik utbildning på instrumentet och bildade med några kurskamrater gruppen Nordic. 

Erik har under ca 15 års tid utvecklat sitt spel med att förutom folkmusiken i grunden även spela barockmusik. Erik har agerat solist i många stora orkestrar i Norden. Drottningholms barockorkester, Musica Vitae, DR Pigekoret, Norrlandsoperans symfoniorkester m.fl. Han har spelat i Tomas Ledins shower, turnerar med Ale Möller, Gunnar Idenstam, Kristine West. Listan kan göras lång. Ett stort antal CDs är inspelade och finns på spotify.

Familjen Burman/Berggrens grundrepertoar är traditionsmusik från Södra Lappland samt övriga Västerbotten. De har uppträtt i olika sammanhang i drygt 15 års tid och turnerat runt om i Norrbotten, Västerbotten och även spelat i Ryssland, Finland, Norge.

Här blandas musiken med influenser av Johans rytmiska gitarrspel, Olles jazziga komp samt viola och fioler i ett härligt stämspel och arrangemang. Publiken bjuds på svängiga polskor och andra danslåtar men även någon sång och en och annan nyskriven låt.

Johan gitarr, Olle klaviatur, Lovisa viola. Sandra fiol, sång, Siw Fiol

Föregående
Föregående
18 september

Jenny Carlstedt & Norrbottens kammarorkester

Nästa
Nästa
2 mars

John & Jens - Från fäbod och hov till storstad